AspergeHapje-dag

In 2022 is er helaas geen AspergeHapje-Dag.

Kom kennismaken met de witte asperge op de AspergeHapje-Dag

Aspergeboerderij “de Stokhoven” in vogelvlucht (klik op onderstaande link):

De Stokhoven in vogelvlucht

En hier onder een leuk artikel met video van De Gelderlander:

Artikel en video De Gelderlander

Leerzaam:
Wij laten op deze dag alles zien wat er allemaal moet gebeuren voordat de overheerlijke asperges klaar zijn voor de verkoop.
U wordt met een huifkar naar de aspergevelden gebracht waar u de asperge-oogstmachines in bedrijf ziet. Een unieke hulp bij het steken van de asperges. Tevens krijgt u hier uitleg over de teelt en de oogst.
Vervolgens met de huifkar terug naar de boerderij waar u kunt zien hoe de asperges gewassen en gesorteerd worden met de nieuwe volautomatische digitale sorteermachine.
Deze machine wast, snijdt en sorteert middels een hightech digitale camera in alle gewenste sorteringen en dat met een snelheid van maximaal 16.000 stuks per uur. Elke asperge wordt rondom twaalf keer gefotografeerd, geanalyseerd en volautomatisch in de juiste sortering uitgeworpen. Dit heeft als gevolg dat alle sorteringen altijd uniform en van dezelfde topkwaliteit zijn.
Ook het machinaal schillen van de asperges kunt u aanschouwen.

Lekker:
Naast deze bezienswaardigheden wordt er nog wat extra’s georganiseerd.
Op de boerderij worden maaltijden met asperges en aspergesoep bereid zodat u ook verse Dremptse asperges kunt eten.
Een andere lekkernij is het asperge-ijs dat IJsboerderij ’t Dommerholt speciaal voor deze happening bereidt.
Er is een presentatie van witte wijnen van BioWeingut Hubertushof die natuurlijk ook geproefd en gedronken kunnen worden.
Er wordt een video over de teelt van witte asperges vertoond.

Zonder bijen en boeren … geen eten
Dat bijen bijzonder belangrijk zijn voor de voedselproductie en dat de bijenpopulatie de laatste decennia het moeilijk heeft is bekend. Daar liggen verschillende oorzaken aan ten grondslag. Eén van de oorzaken is onvoldoende hygiëne in de bijenkast door de bijenhouder, waardoor de Varroamijt zijn gang kan gaan en een heel bijenvolk in 3 jaar tijd kan vernietigen. Andere oorzaken zijn de afnemende gewasdiversiteit waardoor er niet het gehele jaar voldoende voedsel door de bijen gevonden kan worden, het verkeerd toepassen van insecticiden of het gebruik van niet bij-vriendelijke middelen. Dit is door Asperge-boerderij de Stokhoven onderkent en al sinds enkele jaren is het toepassingsbeleid en de middelenkeuze aangepast en is het project “Bij-vriendelijk Asperges Telen” gestart. Wij bieden zowel de honingbij als de wilde bijen, waar ook de hommels onder vallen, voldoende voedsel aan door nabij de aspergevelden ieder jaar een bloemenperk aan te leggen van 600 m² met een mengsel van vele diverse soorten bloeiende planten. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan een grote en gezonde bijenpopulatie en een verantwoorde en duurzame voedselproductie.

Wij wensen u een fijne gezellige en leerzame dag toe.
Het Stokhoven Asperge Team